Project Description
FİDAN PROJESİ SIKÇA SORULAN SORULAR
-Bir fidan bedeli ne kadar?
Bir fidan bedelimiz 175 TL. Fidan proje bedeli içerisinde fidanlıklardan fidanları toplama işleminin maliyeti, işçilik, ulaşım ücretleri ve projenin Türkiye’den Tanzanya’ya aktarılmasındaki uluslararası dolaşım maliyetleri de dahil oluyor.
-Hangi ağaçların fidanlarını dikiyorsunuz? Diktireceğimiz fidanları seçebiliyor muyuz?
Dikilecek fidanlar bölge halkının taleplerine göre belirleniyor. Okullara dikilecek fidanlar için öğretmenlerden liste alıyoruz ve okulun ihtiyacına göre belirliyoruz fidanları. Muz, papaya, guava, çarkıfelek, stafeli, avokado, mango, limon, portakal, tope tope, jackfruit ve yıldız meyvesi ağaçlarının fidanlarını dikiyoruz çoğunlukla.
Hangi meyvenin fidanını diktirmek istediğinizi seçemiyorsunuz. Dikilecek fidanların türü bölge halkının taleplerine ve bölgenin şartlarına göre, ticari döngüyü sağlayabilecek şekilde belirleniyor.
-Türkiye’de yetişen meyve fidanlarından dikmeniz mümkün mü?
Türkiye’de yetişen fidanlar Türkiye’nin iklimine uygun. Buraya uyum sağlayabilen fidanlar Tanzanya’nın ikliminde yetişemiyor dolayısıyla böyle bir şey mümkün değil. Tanzanya’da ektiğimiz fidanları hızlıca büyüyecek ve bol meyve verebilecek ağaçlardan seçiyoruz.
-Fidanları nereye dikiyorsunuz?
Fidanlarımızı açtığımız su kuyularının etrafına, okulların bahçelerine, köylerdeki evlerin bahçelerine ve çevresine dikiyoruz. Bu sayede okullardaki çocuklarımızın, çevredeki halkın meyvelere rahatça ulaşabilmesini sağlıyoruz.
Kendi imkanlarıyla tarım yapan bazı ailelere de ekonomik kalkınma sağlaması adına fidan hediye ediyoruz. Bunun için de ailelerimizin evlerinin bahçesinin büyüklüğüne göre fidanlarımızı onların bahçelerine dikiyoruz.
-Fidanları kimler dikiyor?
Fidanlarımızı okullarda diktiğimizde çocuklarımız ve öğretmenlerle, evlerin bahçelerine diktiğimizde hane halkıyla birlikte dikiyoruz. Her koşulda fidan dikimi sırasında bize yardımcı olacak 3-5 personele ihtiyacımız oluyor.
Okullarda ve evlerin bahçelerinde diktiğimiz fidanları çocuklarımızla birlikte dikmeye özellikle tercih ediyoruz çünkü çocuklarımız fidanla ne kadar fazla ilgilenirse o kadar fazla benimsiyorlar. Sahiplendikleri fidanları sulayıp, ilgilenmekten keyif alıyorlar.
-Bir fidan ne kadar sürede meyve veriyor?
Çarkıfelek ve papaya ağaçları en erken meyve veren ağaçlar ve meyve vermeleri 1,5 yıl sürüyor. Muz ve guava ağaçlarımız ortalama 2 yıl içerisinde meyve vermeye başlıyorlar. Diktiğimiz diğer fidanlar ise daha uzun sürede, ortalama 3-4 yıl içerisinde meyve vermeye başlıyorlar.
-Meyve ağaçlarından kimler yararlanıyor?
Okullardaki çocuklarımız ve çevre halkı meyvelerden faydalanabiliyor. Fidanların dikildiği bölgedeki halk da meyveleri toplayıp satmak suretiyle ticari gelir sağlayabiliyor.
-Fidan bağışlarında, ekim yapılırken çekilen videoları gönderiyor musunuz?
Tek seferde 200 ila 500 arasında fidan dikiyoruz. Fidanların ekildiği sırada ekimin yapıldığı alanın videosunu Instagram hesabımızda paylaşıyoruz. Her bağışçıya ayrı ayrı video göndermemiz fidan sayısının çokluğu sebebiyle mümkün olmuyor. Her bağışçımıza birer fidan bağışı sertifikası gönderebiliyoruz.
-Hediye fidan diktirebilir miyiz? Sertifikayı başkasına gönderebilir miyiz?
Evet, hediye fidan bağışlayabilirsiniz. Bağışın açıklama kısmına kimin için fidan diktirmek istiyorsanız adını yazabilir, sertifika istediğinizi belirtebilirsiniz. Sertifikanızı hediye ettiğiniz kişiye mail vey Whatsapp uygulamasıyla da ulaştırabiliyoruz.
– Hangi zaman aralıklarıyla ekim yapılıyor?
Fidanlarımız belli bir sayıya ulaştığında fidan dikimini de gerçekleştiriyoruz.
Okullarda, okulların bahçe büyüklüklerine göre 200 ila 500 arasında fidan dikiyoruz. Fidanlarımızdan gelir sağlayacak olan ailelerimize dağıtılacak fidanların da ekilmesi için öncelikle belli bir sayıya ulaşılması hedefleniyor. Okullarda açılan su kuyularının yapım işlemleri tamamlandığında toplu fidan bağışlarının fidanlarının da ekim işlemi gerçekleştiriliyor.
-Tanzanya oldukça yeşil gözüküyor. Neden hala fidan dikiyorsunuz?
Projemiz meyve fidanları dikmek ve meyve ormanlarının sayısını artırmak hedefiyle oluşturuldu. Önceliğimiz okullarda ve evlerde gıda ihtiyacını karşılamak. Tanzanya’nın toprağında yetişen çalılar ve meyve vermeyen ağaçlar oradaki kardeşlerimize gıda sağlamıyor. Biz de onlara gıda sağlayabilmek için meyve fidanları dikerek yardımcı oluyoruz.
Bir kısım fidanlarımız da ailelerimize gelir kaynağı olsun diye dikiliyor. Tanzanya’da bazı bölgelerde tarım yapılamıyor olmasının bir diğer nedeni de susuzluk. Tanzanya’da yağmur suyundan faydalanılarak yapılan tarım yaygın olduğu ve yalnızca 3 ay kadar yağmur yağdığı için tarım yapmak da her zaman mümkün olmuyor. Açtığımız su kuyularıyla bölge halkına suyu ulaştırıyor, fiidanlar dikerek ve onları sulayarak tarım yapmalarının da önünü açıyoruz
Dünya üzerinde her yıl 15 milyar ağaç tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok ediliyor. Ağaçlarımızın hızla tükenmesi iklim değişikliğinden ve dünyamız için tehdit oluşturan küresel ısınmadan da daha çok etkilenmemize sebep olabiliyor. Bu nedenlerle her zaman yeni yeni ağaçlar dikmek dünya için de büyük önem arz ediyor.
-Fidanlara tek tek isim yazıyor musunuz?
Hayır, fidanlara tek tek isim yazamıyoruz ancak bağışladığınız fidanlar için adınıza sertifika gönderebilliyoruz.
-Toplu fidan bağışlarında adımızın yazdığı bir tabela koyabilir miyiz?
Evet, 200 fidanın üzerindeki bağışlarınızda, fidanların dikildiği alana adınızın yazdığı bir tabela koyabiliyoruz.
-Fidan bağışlarında sertifika veriyor musunuz?
Evet, fidan bağışlarında sertifika veriyoruz.
-Nasıl bağış yapabiliriz?
Bağışlarımız internet sitemiz üzerinden gerçekleşiyor. Aşağıdaki linke tıklayarak sisteme kayıt olduktan sonra havale/EFT veya kredi kartı aracılığıyla ödeme yapabilirsiniz.